Yeni bir yayınevi katıldı ekoloji alanında yayın yapan yayınevleri arasına: Ekofil. Çevirmen İlknur Urkun Kelso’nun alternatif bir yayıncılık modeli oluşturmak üzere yaptığı çağrıyla bir araya gelen Hira Doğrul, Burcu Ovacık, Şebnem Ekinci Alperen, Özlem Şekercioğlu Lesport, Alper Can Kılıç ve Bülent Korkmaz’dan oluşan ekip ilk ürünlerini de vermeye başladı. “Topluluk destekli yayıncılık girişimi”nin ikinci kitabı “Saklı Orman – Bir Biyoloğun Doğa Güncesi”nin yayınlanması vesilesiyle, ekiple küçük bir söyleşi gerçekleştirdik.

Yazı: Barış DOĞRU

Bize biraz Ekofil’in kuruluşundan, kurucularından ve getirdiği yeniliklerden bahsedebilir misiniz?

Merhaba. Ekofil’in tohumları çevirmen İlknur Urkun Kelso’nun üç yıl kadar önce alternatif bir yayıncılık modeli oluşturmak üzere yaptığı çağrı ile atıldı. Bu çağrıya cevap veren çeşitli çevirmen, editör, tasarımcı, okurların yaptığı görüşmeler sonucunda bir “topluluk destekli yayıncılık girişimi”ne başlanmasına karar verildi. Bu süreci yürütmeye gönüllü ve hevesli yedi kişilik bir mutfak ekibi hayalleri ete kemiğe kavuşturuyor. Bir yandan da benzer hayalleri paylaştığımız kişilerle bir topluluk oluşturma ve çemberi genişletme gayretindeyiz.

Ekofil’in öncelikli amacı ekoloji alanında nitelikli yayınlar üretmek. Temiz/sağlıklı gıda üretiminden ekolojik mimariye, temiz enerjiden ekoloji kuramlarına, çocuk kitaplarından edebi eserlere ekolojinin tüm renklerine açık olmak istiyoruz. Kitapları hazırlarken o alandaki kritik önem taşıyan yetkin eserleri seçmek; dil kullanımı ve çevirilerde titizlik; tasarımlarda estetik duyarlılık Ekofil için çok önemli. Çocuk kitaplarında özgün, sıradışı, hayalgücüne hitap eden kitaplar yaratmak istiyoruz. Bu üretim sürecinde, katkı sağlayan herkesin emeğinin karşılığını hakkıyla alması önceliğimiz. Tüm bu yaratım sürecini olabildiğince topluluğa açık şekilde, toplulukla birlikte yapmanın yollarını arıyoruz. Kitapların dağıtım ve tanıtımında da tamamen topluluğumuza güveniyoruz. Sıfır sermaye ile yola çıkan Ekofil tamamen topluluğun gücü ve desteğiyle ilerliyor. Kâr amacı gütmeden, tüm maliyetleri karşıladıktan sonra artanı bir sonraki kitabın hazırlığı için kullanmaya yönelik bir sistem kurduk. Dağıtım ağlarına girmeden, topluluğun sunduğu dağıtım desteği ve kargo yoluyla kitaplarımızı insanlara ulaştırıyoruz. Emekleme aşamamızda Alef Yayınevi büyük destek verdi, artık tüzel kişiliğimizi de oluşturduk. Yavaş ve emin adımlarla genişlemek istiyoruz.

İlk kitap olarak hangi kitabı yayınladınız? Sanırım baskı da tükendi kısa zamanda… 

İlk kitabımız Tracy Lord’un Türkçe yazdığı “Tohum Alma ve Saklama El Kitabı” idi. Bu mütevazı ama ciddi bir araştırma ve deneyime dayalı, daha ziyade şehirde sebze yetiştirmek isteyenlere yönelik olan kitap en sık ekilen 20 sebzenin tohumlarının çoğaltılması için bir başucu rehberi niteliğinde. Dediğiniz gibi kitap kısa sürede tükendi. Tracy metni şu sıra elden geçiriyor, ilk fırsatta yeni baskısını yapmayı planlıyoruz.

Yakın bir zaman önce de ikinci kitabınız yayınlandı. David Haskell’in “Saklı Orman – Bir Biyoloğun Doğa Güncesi”. Neden bu kitap? Biraz kitaptan bahsedebilir misiniz?

Tohum kitabıyla başlama fikri pek hoşumuza gitmişti. İkinci kitabımızın ise bizi her anlamda yansıtacak bir eser olmasını istedik. Ekoloji anlayışını berrak bir şekilde yansıtabilen; hem şehirlilerin hem kırsalda yaşayanların ilgisini çekebilecek bir kitap olabilir mi diye araştırdık. “Saklı Orman” bu anlamda tam aradığımız eserdi. Biyolog David Haskell’in bilimsel bilgileri birinci elden yaşantılarla harmanladığı, tam bir orman ekolojisi çalışması olan Saklı Orman; gerek ormandaki çok çeşitli canlılık katmanlarını karşılıklı ilişkileri içinde işleyen bütüncül yaklaşımıyla, gerek renklere, seslere, duygulara yer veren masalsı anlatımıyla hayli ilgi çekmiş bir çalışma. Kitapta likenler, mantarlar, geyikler, kır kurtları, farklı özellikleriyle ağaçlar, toprakaltı canlıları, salyangozlar, çeşitli çok yıllık bitkiler gibi canlılar ve hatta cansız unsurlar hakkında birbirinden ilginç bilgiler yer alıyor. 12 dile çevrilmiş, Pulitzer ödülüne aday olmuş, bilgileri şiirsel bir dille aktaran bu kitabı dilimize kazandırmaktan gurur duyuyoruz.

Okuyucularınız veya destek olmak isteyenler neler yapabilir? Size nasıl katkı sağlayabilir?

Öncelikle web sitemizde (www.ekofilyayinlari.org) yer alan üyelik formunu doldurarak topluluğumuza katılabilirler. Sonrasında kitap önererek, basılan kitaplara yorum getirerek, basılmaya değer gördükleri çalışmaları bize göndererek, sosyal medyada bizi duyurarak, mekanlarında kitaplarımızı dağıtarak bize katkı sağlayabilirler. En büyük katkı kitaplarımızı ön siparişle almaları olacak. Herhangi bir sermaye gücüne dayanmadığımız için kitaplarımız ne kadar basım öncesinde alınırsa o kadar rahat ilerleyebileceğiz.

 


  EkoIQ Genel Yayın Yönetmeni Barış Doğru ile Ekofil Mutfak Ekibinin yaptığı röportaj https://ekoiq.com/2020/12/04/ekofil-ve-topluluk-destekli-yayinciligin-ilk-adimlari/ adresinde 04 Aralık 2020’de yayınlanmıştır.


Pin It on Pinterest