Gün geçtikçe birçok insanın umudu tükense de ne iyi ki gezegende umutları yeşerten çok güzel insanlar var. Hayatı yaşanır kılan da sanırım bu umutlar ve birbirinden güzel hayaller… İşte Ekofil de, bazı hayallerin gerçeklikle buluştuğu noktada karşımıza çıkıyor. Aileden Şebnem Ekici, bizlere, Ekofil’in hayalinden yani “Topluluk Destekli Yayıncılık” anlayışından bahsetti.

Ayrıca güzel haber! İlk kitap geliyor…

Topluluk desteği ile basılmak üzere yayına hazırlanan ilk kitap “Balkonlarda ve Küçük Bahçelerde Tohum Alma ve Saklama El Kitabı”nı yakında okuyabileceğiz. Şuradaki formudoldurarak siz de bu güzel çalışmanın ön siparişini verip, topluluk destekli yayıncılığın sürdürülebilir olmasına katkı sağlayabilirsiniz. Ayrıca ön siparişine ek olarak okumak isteyip ama alamayanlar için askıda kitap da bırakabiliyorsunuz.

Sözü çok uzatmadan, siz en iyisi röportajı okuyun. Çünkü güzel tüm detaylar orada. Okuduktan sonra belki sizin de katkı sağlamak isteyeceğiniz bir şeyler çıkar.

Ekofil’in hikâyesi nedir, nasıl meydana geldi?

Mutfak ekibimizden Sevgili İlknur’un hayali ile başladı her şey. Herkesin emeğinin karşılığını adil olarak alabileceği, gezegenimizin ve tüm canlıların esenliğini gözeten kitaplar basan bir yayınevi modeli oluşturmak dileği vardı bu hayalde. Ama sihirli kelime bence “dayanışma”ydı. Dayanışmayla, özlediğimiz ama artık daha nadir yaşanan imece usulüyle birlikte üretmek fikri de insanlara güzel geldi ve İlknur’un sosyal medya aracılığıyla yaptığı çağrıya 81 kişi cevap verdi. O günden itibaren daha faal çalışmaya imkân bulabilen daha küçük bir grupla, hem yüz yüze hem internet aracılığıyla toplantılarımız ve çalışmalarımız devam ediyor. Mutfak Ekibi içinde aktif olarak görev alamasalar da, ilk çağrımıza cevap verenler de dâhil olmak üzere giderek büyüyen topluluğumuzun varlığı ve desteği hayalimizin gerçekleşeceği umudunu yaşatmaya devam ediyor.

Ekofil ekibi

Ekibinizi de tanımak istiyorum. Bu güzel oluşumun ardındaki insanlar da bilinmeli bence. Sizleri böyle bir şeye iten idea neydi?

Mutfak Ekibimizi ben arılar ve karıncalar diye ikiye ayırıyorum. Arılar ekibimizde çevirmen ve editör olarak görev alan İlknur Urkun Kelso ve Hira Doğrul, teknik işlerde Alper Can Kılıç ve ben Şebnem Ekici varız. Arılar ekibimiz düzenli olarak Ekofil’in tüm işleri ile ilgileniyor ve iletişim halinde. Karıncalar ekibimizde ise zaman ve ihtiyaç oldukça destek veren sevgili Özlem Şekercioğlu, Çağatay Apaydın, Elif Balçık, Emel Kızılcık ve Sinan Kılıç var.

“Topluluk olma fikri bence Ekofil’in ayrıştırıcı ve güzel yanı”

Yayıncılık dünyasının eksileri; iyi kitapların satış kaygısıyla göz ardı edilmesi, emek verenlerin hakkaniyetli şekilde karşılığını alamaması, AVM kitapçılarında kitapların tüketim objesi haline getirilmiş olması gibi olumsuzluklar sanırım hayalin oluşmasına önayak oldu. Ama hayal bir kere kalpten ve zihinden çıkınca daha da serpildi. İyi kitapları birlikte basalım, birlikte okuyalım, tartışalım ve insanları bir araya getirelim. Kitap yazmak isteyene de, çevirmek isteyene de, çizmek isteyene de yol göstersin Ekofil. Topluluk olma fikri bence Ekofil’in ayrıştırıcı ve güzel yanı.

Mutfak ekibinin hemen hepsi önceden gıda topluluğu, kırsal topluluklar, şehir dayanışmaları gibi çeşitli topluluk girişimlerinde yer almış kişiler ama yayıncılık yönünden hepimiz için yeni bir deneyim. İçinde acemilik de var ama inançlı ve heyecanlı bir acemilik bu. Deneyerek, danışarak, birlikte gidilecek bir yol bizim çıktığımız yol. Farklı bir yol belki ama ben güzel olacağına inanıyorum. Bir çoğumuzun bildiği güzel bir Afrika Atasözü vardır; “Hızlı gitmek istiyorsan yalnız, uzağa gitmek istiyorsan insanlarla birlikte yürü.” Biz de insanlarla birlikte, çok uzaklara olmasa da farklı bir yoldan gitmek istiyoruz. Amacımız bu, birlikte yürümek.

Özetle “Topluluk Destekli Yayıncılık” nedir?

TDY, topluluğumuzun ihtiyaç duyduğu kitaplara okuruyla birlikte karar veren, kitabın yayına hazırlanması sürecinde “türeticileriyle” birlikte çalışan, basımı için gerekli maliyeti dayanışma ile karşılayan ve nihayetinde dağıtımını da topluluğun elbirliğiyle yapan yayınevi modeli dersem, özetlemiş olurum.

“Ekofil hayali bir umuttu”

Siz içinde olmasaydınız neden destek verirdiniz?

Herkesin destek vermek için farklı sebepleri olabilir. Ama ben ilk çağrıya sadece okumayı, kitapları çok sevdiğim için cevap verdim. Benim gibi bir bibliyofil için, inanılmaz heyecan veren bir hayaldi. Okumak istediğim kitapta söz hakkımın ve emeğimin olabilmesi fikri ve birlikte, hep birlikte bir hayali gerçeğe dönüştürmek için çalışabilmek düşüncesi beni inanılmaz mutlu etti. Bugün bir yayınevine yazdığınız bir kitabı gönderdiğinizde size nadiren cevap verirler. Çevirmenseniz, en düşük fiyata nasıl anlaşılabileceğinin yolunu ararlar. Genç bir illüstratör iseniz ya da ilk defa bir kitap çevirisi yapıyorsanız hatta yazıyorsanız, size mentorluk yapacak birini bulmanız hiç de kolay olmaz. Biz Ekofil olarak topluluğumuzu sadece iyi kitaplar basan bir yayınevine dönüştürmek istemiyoruz. Biz birbirine her konuda destek olan, birbirini dinleyen, yardımlaşan, kendi bildiğini diğerleriyle paylaşan kocaman bir aile olmak istiyoruz. Bireyselliğin, kişisel çıkarların eskiye oranla çok daha fazla hissedildiği bugünün dünyasında Ekofil hayali, bence umuttu ve ben bu umudun içinde olmaktan çok mutluyum.

İsteyenler nasıl destek verebilir sizlere?

Destek seçeneklerimiz çok çeşitli ve kim nasıl, ne kadar destek olmak isterse hepsine açığız. Kimse için külfet olmak istemiyoruz. Bize bir günlük emek desteği vermek isteyene de, uzun süreli çalışmak isteyene de topluluğumuzda yer var. Maddi olarak da bizim için bir kitap desteği de 50 kitap desteği de aynı derece kıymetli. Biz istiyoruz ki; üyemizin koyduğu katkı ile yüzü gülsün, topluluğumuz için aidiyet hissetsin, birlikte üretmenin keyfini çıkarsın.

Bir kitap yayınlandıktan sonra nerelerden temin edebiliriz? Ücret aralığı diğer yayınlara göre daha değişken olacak mı?

Kitaplarımızın dağıtımını topluluğumuzun desteği ile yapmak istiyoruz. Sahaflar, alternatif kitapevleri, sanat mekânları gibi yerlerden ya da topluluk üyelerinin evlerinden, işyerlerinden dağıtım yapmayı planlıyoruz. Kargo elbette diğer seçenek ama olabildiğince toplu gönderimleri teşvik edeceğiz.

Asıl hayalimiz kitaplarımızı elden ele insanlara ulaştırmak tabii ki. Böylece insanların bir araya gelmesini ve yeni dostlukların da kurulmasını hayal ediyoruz. Yine aynı hayalle, illerde topluluk buluşmaları yapmak istiyoruz. Henüz bunun için çalışmalara öncelik veremedik ama bol bol hayalini kuruyoruz. Galiba biz biraz hayalperest bir ekibiz.

Kitap fiyatlarını ise asgari seviyede tutmak istiyoruz elbette, herkes okusun, faydalansın diye. Askıda kitap fikri ile de imkânı olmayanlara topluluğumuzun diğer üyelerinin armağanlarını ulaştıracağız. Biz kâr amacı güden bir yayınevi değiliz. Herkes emeğinin karşılığını alabilsin ve sonraki kitaba biraz destek kalsın bizim için yeterli. Fiyatlarımızı bunu gözeterek belirleyeceğiz.

Sizleri nereden takip edebiliriz?

Web adresimiz: www.ekofilyayinlari.org
Facebook: facebook.com/ekofilyayinlari
Facebook topluluk grubumuza katılarak siz de topluluğun parçası olabilirsiniz:facebook.com/groups/ekofiltoplulugu/
Twitter: twitter.com/ekofilyayinlari
Instagram: instagram.com/ekofilyayinlari/

 


We Are The Hippies Yayın Editörü Yeşim Özbirinci’nin Ekofil Mutfak Ekibinden Şebnem Ekici ile yaptığı röportaj www.wearethehippies.com adresinde 8 Haziran 2019’da yayınlanmıştır.


Pin It on Pinterest